mandag 3. mars 2014

I morgen var jeg alltid en løve!

Tenkte bare at jeg skulle prøve meg på en liten bokanmeldelse siden jeg ikke har så mye å skrive om og har akkurat leste en veldig god og sterk bok. Den heter "I morgen var jeg alltid en løve". Det er en bok av en norsk psykolog kalt Arnhild Lauveng.

Det er en autobiographi av Arnhild Lauveng hvor hun forteller om hennes vei tilbake fra Schizofrenia. Hun var inn og ut av forskjellige psykiatriske avdelinger på grunn av Schizofrenia i 10 år. Hun drev med selvskadning, så ulver, rotter og personer, spesielt en person hun kalte Kapteinen. 
Hun tar oss inn i hennes varden av stemmer og hallusinasjoner, rotteres hvor hun blir jaget av en flokk med rotter, ulver i korridorene som glefser etter henne og Kapteinen som passer på at hun ikke spiser og sover for mye, men jobber med skolearbeid istedet. Hun forklarer hvordan vangforestillingene og symptomene hun opplever alle har en logikk og mening. 
Vanligvis sier man at man kan aldri bli frisk fra Schizofrenia, men for Lauveng var det faktisk ikke tilfellet. Hun overvant Schizofrenien. Arnhild Lauveng er i dag utdannet til psycholog ved Universitetet i Oslo, og er praktiserende klinisk psykolog. Hun er en aktiv foredragsholder og mottok i 2004 "Prisen til fremme av ytringsfriheten i psykisk helsevesen".

Tenk hun klarte faktisk å bekjempe sykdommen som få andre klarer å gjøre. Hun har vært sterkere enn de fleste og overvunnet sin og mange andres værste fiende, seg selv. Hva gjør man når det faktisk ikke er mulig å komme seg unna problemet? Hva gjør man når problemet faktisk er en selv?


- Emilie Helmine

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar